bicikl-portal.com

 NASLOVNICA

 ČLANCI

  Katalog

 BICIKLI

 ODJEĆA

 SUSPENZIJE

 KOČNICE

 GUME I ZRAČNICE

  Informacije

 TRGOVINE

 SERVISI

 KARTA STAZA

 FOTO GALERIJA

 UKRADENI BICIKLI

 PROGNOZA VREMENA

  O nama

 PRIJATELJI

 KONTAKT INFO

 

 

 

 

 

Biciklom na more

Svake godine se ponavlja ova tema na raznim forumima,neki je redovno čitaju a malo njih se odluči ja ovakvu avanturu :)

Najprije vam je potrebna dobra volja, i naravno dobar bicikl, onda tek dolazi na red dolazi kondicija,razne pripreme i pripreme izdržljivosti. Iako je je tek četvrti mjesec,do ljeta ima još dosta vremena što vam ostavlja prostora za pripreme,planiraranje rute,traženje društva za putovanje.

Osim što vam treba bicikl i dobra volja svakako vam treba i društvo koje je nekada važnije nego sam izdržljivost, društvo će vami biti jaka podrška da dovršite putovanje do cilja. Ukoliko postoji mogućnost za društvom nikako nemojte krenuti na put sami ako već možete sa nekim u društvu pedalirati, nije pametno upuštati se na dugačak put bez nekoga na koga se možete osloniti u slučaju nezgode ili za bilo kakvu pomoć,lakše je putovati u društvo,sami bi vjerovatno bili manje motivirani, nije bitno ako je sporiji od vas ili u slabijoj formi .Nije bitno stići što prije, jer na ovaj put pretpostavljam ne idete samo da bi uštedjeli ili stigli prije svih, da li ćete stići za jedan dan ili dva nije neka velika razlika, sve ovisi o mnogo faktora na putu, odmori,kvarovi, sunce,umor, kondicija, kiša i ostale vremenske neprilike.

Pripreme i treninzi
Ljeto je ispred nas, imamo dosta vremena za isplanirati put i sve ostalo. Vrijeme je da se posvetimo vježbi,trenizima.Ukoliko niste profesionalni biciklist ili rekreativni biciklist svakako trebate postići određenu izdržljivost za ovakvo putovanje.

Jedan od savjeta bi vam bio da počnete raditi na izdržljivosti, baš sada par mjeseci prije puta, postepeno povećavajući obujam treninga.Tjedno za otprilike 10%, dok ne dođete do toga da vam je najduži trening u tjednu dug otprilike 150 km.Treninzi ne trebaju biti intenzivni, ne treba vam neka snaga, brzina i slično. Najbitnije je povečati izdržljivost.

Svaki mjesec uzmite jedan tjedan odmora u kojem trenirajte malo lakše, a više se odmarajte, da spriječite zasićenje i pretreniranost. Ako možete , trenirajte uspone.to je odlično za snagu i izdržljivost mišića ali i zglobova.

Svaka vježba koja povećava aerobni kapacitet je dobrodošla.trčite ,ali uz brdo jača vai zadnja loža , listovi, stražnjica, donja leđa. potpuno je različito od bicikla i tako se možete fino nadopuniti u snazi. Ako trčite po ravnom bilo bi dobro da trčite pod opterećenjem.U ruksak stavite plastične boce punjene pijeskom, max 12kg, takvo trčanje priličan je napor, nije dobro za zglobove, zato si uzmite neki preparat da vas malo podmazuje.Dva tjedna pred put smanjite treninge, a tjedan pred put počni punjenje kompleksnim uglikohidratima.

Planiranje rute
Odlučili ste i spreni ste za avanturu, prvo dobro isplanirajte rutu, jedan mali savjet je da na jedan mali papirić (kojeg uvijek imajte u džepu da bude pri ruci) popišete sva mjesta kroz koja prolazite i označite sa strelicama mjesta u kojima su skretanja. Lakše je nego stalno prtljati s velikom kartom.Drugo riješenje je iskopirati karte na A4 papire koji se jednostavno bace nakon što su iskorišteni (kad prođete određeni dio puta) Možete napisati i kilometražu od mjesta x do mjesta y čisto a možete pratiti kak napreduješ preko ciklokompa. (skuplja varijanta je GPS)

Prognoza i vremenski uvjeti
Ljeti je uglavnom stabilno vrijeme,no kroz razne krajeve može doći do klimatskih promjena i vremenskih nepogoda kao što su kiša,jakivjetrovi....Tako da valja pratiti prognozu i pogledati za nekoliko dana unaprijed kakvo će vrijeme biti,da bi znali što vas čeka na putu

Društvo
Već sam napisao da nije poželjno putovati sam jer nešto je teže nego u grupi, jer se ne možete štediti u zavjetrini iza nekog, ali možda budete imali sreće s vjetrom u leđa J Društvo uvijek možete pronaći među prijateljima ,nekoga iz susjednih mjesta što će ići sa vama makar i dio puta, možete pronaći na raznim forumima ekipu i pojedince koji kreću biciklima na more

Pripremanje bicikla za put
Svakako je obvezno pripremiti bicikl za put, obratite veliku pozornost na savršenu tehničku ispravnost bicikla i nabavu rezervnih sitnih dijelova koji život znače, poput žbica, unutrašnjih guma, zakrpa, zatim, nabavi sav alat (pumpa, multitoolove i sl) i DOBAR dobar sic... ukoliko neznate o čemu govorim najbolje je odvesti bicikl kod ovlašetnog ili najbližeg servisera kako bi prekontrolirao sve bitne dijelove i podmazao što treba, da budete tehnički ispravni i sigurni za put što se tiče bicikla.Nije loše imati bicikl sa blatobranima

Pretpostavljamo da imate MTB ili Trekking bicikl , MTB = (mountain bike) bicikl sa 26'' kotačima a trekking sa 28'' ili 29''. Marka bicikla i težina naravno da nisu toliko bitni i nemojte da vas opterećuje težina samog bicikla, no svakako izbjegavajte bicikle iz trgovačkih centara zvane ''Pevecikle'' ne preporučujemo vam da se s takvim proizvodima upuštate u ovako nešto.

Dosta je važno stavljanje semislick/slick tanjih guma svakako puno pomaže... Nadalje, Riješi pitanje pohranjivanja tih stvari bisagama (poželjno teret rasporediti na prvi i zadnji kotač, no ne i nužno)...

U  nastavku teksta ćete moći pronaći više informacija o stvarima koje preporučujemo da nosite i koje bi svakako trebali imati na putovanju. Nešto vezano za prvu pomoć za bicikl možete ponjeti  u torbici na biciklu ispod sica: rezervna zračnica, mala teleskopska pumpa, mali kompletić biciklističkog alata.

Što sve nositi na put?
Pravilo broj jedan obavezno kaciga, trebaju vam bisage kako bi utovarili osnovne stvari, na vama je želite li nositi dodatni ruksak na leđima i još torbicu oko struka za sitnice kao što su :  dokumenti: osobna, zdravstvena, prvi zavoj i par flastera, maramice, mobitel, novac, energetske čokoladice,te kartu puta.

Ok,odlučili ste za put biciklom,odredili ste mjesto vašeg odmora? Ili niste? Bitno je iz više razloga,radi izrade same rute (gore smo pisali o tome) i radi vaše prtljage, preporuka je da se stvari pošalju putem kurirskih službi ili već nekako cestovnim prijevozom na odredište, u nekim dostavnim firmama možete odrediti i točan datum dolaska stvari ukoliko recimo putujete u Rijeku a nemate još pronađen smještaj ili planirate kampirati....Od odjeće isto što manje stvari, ali važno je napomenutu da ponesete kabanicu u slučaju kiše !

Dakle savjet bi bio da ponesete ono najvaznije i da nosite što manje stvari... par kila više-manje u ovom tipu biciklizma ne igra nikakvu ulogu.

Popis stvari:
Bisage, bicke i slik gume su obavezne, fluorescentni prsluk

Krema za sunčanje, ne zaboravite nos i usta.. Zagrebački melem isto uvijek dobro dođe
Duct tape-korisna stvar na putu, kabanica
Uvijek uz sebe imati vlažne maramice i toaletni papir
Jako malo sredstava za osobnu higijenu i pretočiti ih u mala pakiranja
Baterijska lampa,mala lagana ili ako vam moze pomoci prednje svjetlo
Vreću i šator, pribor za jelo, nož,wc papir, nešto medikamenata,vrećicu za smeće

Hrana
Što se hrane tiče, ovisi od kuda se krećete,da ne morate nositi sa sobom poveće zalihe.Bitno je da imate uvijek dovoljne količine svježe vode i nezaboravite kada god imate priliku za nadopuniti količinu vode učinite to jer nikad neznate kada će vam trebati i gdje ćete idući put imati priliku ponovo nadosuti. Uvijek se nađe neko selo gdje se mož kupiti ili dobit štogod, ali nije loše imati par čokoladica sa sobom. Nositi manje hrane od doma (imati sa sobom rezerve za 24h je dovoljno) Dakle prilikom planiranja rute treba vidjeti kroz koja se sve mjesta i veća mjesta prolazi,gdje postoje trgovine, nezaboravite na neradnu nedjelju,također pogledati restorane,odmarašlita i slične popratne sadržaje,wc i slično.

Od hrane preporučujemo da se nosi: voda, energetske pločice, grožđice, banane, obavezno neki napitak s elektrolitima (nikako nešto s aspartamom, pripazite). Ukoliko stajete na ručak ili nešto konkretno za pojesti potrebno je malo odmoriti se ,nikako nemojte pretešku hranu jesti jer nakon toga sjesti na bicikl i pedalirati još puno kilometara nije baš ugodno.Obavezno pijte puno tekućine i često nešto pojedite,banane recimo.. još jednom napominjemo ponesite dosta vode! bidoni generalno premali za takva putovanja pa bi bilo dpbrp  imati ruksak sa mjehom.

Savjeti o putovanju
Ukoliko je moguće nikako ne putujte sami, izbjegavajte magistrale i državne ceste, vozite pretežito danju, nikako noću,čak i s reflektirajućim prslukom i na sporednim cestama – to može biti opsasnije nego dnevna vožnja

Važno pravilo biciklizma: Ako se čini da ne možeš, onda najvjerojatnije ne možeš, što bi značilo: stati kada je potrebno i ne raditi egzibicije po makadamu ako ih ne radiš inače.

Kada idete po frekventnijim cestama pobrinite se da ste dobro obilježeni svjetlosnim signalima, mačje oči i bljeskalicu ako mislite da će vas mrak uhvatiti.

Omarajte se svakih 45-60 minuta čak i ako nisi niti najmanje umoran!

Ne forsirajte se, kad stigneš stigneš, ako je potrebno odmorite,prespavajete, koliko toliko odmorni nastavite put, nije bitno doći prvi na cilj ili za jedan dan, važno je doći živ i zdrav.Na kraju ćete ionako biti iscrpljeni tako da ne vrijedi žuriti nikud, to znatno narušava užitak putovanja ! To je izlet a ne utrka.More je tu sporedna stvar.

Glazba  - treba biti na oprezu, ako nešto ne vidiš, može te spasiti da to čuješ.naročito ako si sam i ako si odvalio već 200-300km, Nikako ne slušajte glazbu i ne koristite slušalice jer bi vas trenutak nepažnje mogao koštati života.

OVO SU ISKUSTVA BICIKLISTA,KORISNIKA RAZNIH FORUMA S KOJIH SMO SKUPILI SADRŽAJ KAKO BI VAM PRIPREMILI OVAJ TEKST, NE ODGOVARAMO ZA NIKAKVE POSLJEDICE PROUZROČENE U GORE NAPISANOM TEKSTU,ZA SVE SAMI SNOSITI ODGOVORNOST.

Korisni linkovi

www.bicikl-portal.com

www.dropbike.com/forum

www.forum.hr

http://meteo.hr/

newsgrupa hr.rec.bicikli

http://82.193.221.213/GElin/GelinShowRoom.html

http://www.viamichelin.com/

http://www.hak.hr/

 

Copyright © 2014 Bicikl-portal.com |  e-mail: ac091@live.com  | Izradio: leopard.hr   

eXTReMe Tracker